Gestalttherapie

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie. Volgens de gestalttheorie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Om die reden wordt gestalttherapie de psychotherapie van het contact genoemd. Volgens de gestaltbenadering ervaren mensen psychische problemen wanneer het contact met hun omgeving, gezin, werk en vrienden verstoord is en ze niet in staat zijn om dat te herstellen. Gestalttherapie werkt vanuit de directe ervaring in het hier en nu: de vraag is hoe u zich nu voelt, ook als het verleden of de toekomst u bezighouden. Dit kan door te letten op de taal van uw lichaam, de woorden die u gebruikt, uw stem. In gestalttherapie ontdekt u patronen die u  hebt ontwikkeld om u staande te houden. Patronen die vroeger nuttig waren, kunnen u  nu belemmeren om te doen wat bij u  past en wat u wilt. Gestalttherapie is gericht op het herstellen van het contact met uzelf en met uw omgeving. Behandeling: we beginnen met een  intake, we bespreken  de problemen die u ervaart, wat u met therapie wilt bereiken en welke manier van werken daarvoor het beste is. Dit kan gestalttherapie zijn maar andere therapievormen zijn ook mogelijk. In deze periode krijgt u een indruk van mij en de manier waarop ik werk en ik krijg een indruk van u en uw problemen. We maken afspraken over de vermoedelijke duur van de therapie, en de kosten. Wat wordt er van u verwacht? Dat u nieuwsgierig bent naar uzelf en waar u in het leven tegenaan loopt. Dat u voldoende heeft aan één contact per week. Wat is de rol van mij als therapeut. Ik heb als therapeut een duidelijke inbreng. Ik help u bij het verwoorden van uw persoonlijke ervaring om dichter bij uw beleving en emoties te komen. Ik kijk hoe u contact maakt en wat u daarbij ervaart. Ik ondersteun en volg bij dit proces dat bij iedereen anders is.  Doel van gestalttherapie is het bevorderen van de zelfondersteuning en de creatieve aanpassing. Om het in normaal Nederlands te zeggen; leren uzelf te helpen en uzelf te zijn, verbonden met uw omgeving. U leert uzelf beter kennen en daardoor kunt u verantwoordelijkheid nemen en kiezen hoe u met uzelf en anderen om wilt gaan. Informatie over de achtergrond van gestalttherapie.

Verder lezen over gestalttherapie en psychotherapie

  • Derkinderen, P. E. Knijff en S. Meijer. Praktijkboek Gestalt. ISBN 978 90 5898 153 0.
  • Frances A. en M.B. First, Stemming en stoornis, een gids voor iedereen die meer wil weten over kenmerken en diagnose van psychische stoornissen. ISBN 9057120593.
  • Hatcher C., en P. Himelstein, Handboek Gestalttherapie, Uitgeverij Karnak, Amsterdam 1997. ISBN 90-6350-080-7
  • Lambrechts, G. De gestalttherapie tussen toen en straks. ISBN 90-6445-210-5
  • Maris, A. en M. Maris. Gestaltpraktijk, Boltboek Nieuwaal, 1992. ISBN 90-71072-06-1A.
  • Nederhof, A. Gestalttherapie in beeld, Uitgeverij Nelissen Soest(2005). ISBN 90 244 1726 0 nur 777
  • Perls, F. Gestalt in actie. ISBN 90-6020-184-1
  • Perls, F. Ego, hunger and Aggression, Copyright 1992, by the Gestalt Journal Press, Inc. ISBN 0-939266-18-0
  • Perls, F. and R. Hefferline en P. Goodman, Ken uw zelf (vertaling) Deel 1 en 2 Excitement en growth in the human personality, Uitgeverij Bert Bakker 1974.
  • Praag, D. van. Gestalttherapie Veld en Existentie. ISBN 90-5898-021-9
  • Roeck, Bruno Paul de. Recepten om in de puree te raken. ISBN 90-6020-329-1
  • Roeck, Bruno Paul de. Gras onder mijn voeten. ISBN 90-6020-187-6
  • Roeck, Bruno Paul de. Liever leren dan afleren. ISBN 90-6020-447-6
  • Roeck, Bruno Paul de. Klein testament. ISBN 90-6445-092-7
  • Vervoort M. en M. Weiland, Therapiewijzer, theorie en praktijk van 21 psychotherapieën, 2003. ISBN 90-6305-055-0.
Internet

De website gestalt.startpaginapagina.nl bevat informatie over gestalttherapie. Ook vindt u er een animatie van een voorbeeld  gestalttherapie sessie.

www.hetdolhuys.nl
Het museum van de psychiatrie toont hoe Nederland door de eeuwen heen met ‘waanzin’ omging. In het Dolhuys zijn het vooral de patiënten die vertellen wat gekte betekent.

www.interapy.nl
Interapy biedt professionele psychologische behandeling via internet. De behandelingen zijn ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Amsterdam. Er zijn behandelingen voor depressie,burn-out, stress door een schokkende ervaring en rouw.

www.labyrint-in-perspectief.nl
Voor familieleden en direct betrokkenen.

www.pharos.nl
Het landelijk expertisecentrum Pharos draagt bij aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Dat doet Pharos door nationale en internationale kennis te verzamelen, te verrijken en te delen. Het gaat om wetenschappelijke kennis, praktijkkennis van zorgverleners, beleidsmakers en andere professionals. En ervaringskennis van mensen om wie het uiteindelijk gaat.

www.wijzijnmind.nl
Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen we door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren.

www.ouderenpsychiatrie.nl
Een site van het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie, met o.a. informatie, tips, zelftesten etc. over somberheid bij ouderen.

www.trimbos.nl
Het trimbosinstituut is het landelijk kenniscentrum voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg.